© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Please reload

Följ oss

Ingen kan väl ha undvikit att flyg är en stor utsläppsbov och att den så kallade höghöjdseffekten gör att flygs utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet extra mycket. Flygbranschen har äntligen börjat få upp ögonen för att något måste ändras och alla stora flygplanstillverkare tittar just nu på elflyg i olika former. I första steget kommer sannolikt en av flygets motorer att bytas till en elektrisk motor. När väl de har fungerat länge kommer man byta en till och en till.

Tills dess att elmotorer kommer, kan flygen förstås flyga på biobränsle, problemet med biobränsle är att det bara går att göra så mycket bränsle på spillprodukter från skogsbruket. Det kommer med andra ord aldrig att räcka.

Så vad ska man göra tills dess att elflyg finns då? Ja att flyga mer sällan är förstås det allra bästa. Och när man väl flyger ska man helst åka charter. Varför då undrar du? Jo för att charterplan generellt sett oftare är fullsatta. Dessutom knör man in lite fler passagerare. Så per passagerare blir...

Den lågt placerade Donau-slätten i och runt vad som nu är Wien har haft en befolkning sedan åtminstone slutet av den paleolitiska tidsåldern. En av stadens mest kända artefakter, den 24 000 år gamla Venus av Willendorf, som hittades i närheten finns nu att skåda i Wiens naturhistoriska museum. Wiens egna historia började med romarna som grundade staden som Vindobona. Staden var en av romarnas defensiva utposter mot germanska stammar. Vindobonas centrala garnison låg på vad som nu är känt som Hoher Markt (den "Höga marknaden" på grund av dess relativa höjd över Donau) och du kan fortfarande titta på utgrävningen av dess fundament.

Wien var värd för Habsburgs-domstolen under flera århundraden. Först som kejsarsätet av det heliga romerska riket, sedan som huvudstaden för det österrikiska väldet och allra sist som huvudstad för det österrikisk-ungerska riket som sedan föll under 1918 i och med abdikeringen av den siste kejsaren Charles 1. Domstolen har onekligen påverkat kulturen som existe...

Även om Milano ofta framställs som en väldigt lyxig stad med alla sina stora modehus, så är det faktiskt en stad som inte har några tydliga sevärdheter som många andra kända storstäder i Europa. När man åker till Milano behöver man leta lite för att hitta det som gör staden till en så populär stad bland många resenärer. För om du letar lite kommer du att hitta fantastisk arkitektur, restauranger som får din mun att vattnas och faktiskt, små oaser med fullständigt lugn.

En viktig sak med Milan är att verkigen ta seden dit man kommer. Ett sätt att göra det är att ta del av traditionen med "apertivo". Det är helt enkelt en slags ritual innan kvällens middag som betyder att man tar en drink som är tänkt att stimulera aptiten. Till drinken finns det ofta lite lättare tilltugg också. 

Ett annat tips om Milano är att besöka distriktet Navigli som är ett slags Venedig i minatyr med sammankopplade kanaler. Förr i världen fanns här fler kanaler, men många av dessa är nu borta. Området är hur som h...

Det är ju inte alltid som man har haft möjligheten att lägga undan pengar till semestern, men när man väl står där med fyra veckors ledigt vill man kanske åka bort någonstans. Frågan är då vart man ska åka om man inte har så mycket i plånboken.

Eftersom flyg ofta är en stor kostnad är det bra att bröja kika på städer dit man kan flyga billigt. Här kommer några sådana tips.

Split i Kroatien

Om man är ute efter en sol och bad semester ska man åka till Split. Förutom att man har många fina stränder på nära håll finns också hela skärgården utanför med öar som Hvar, Vis och Brac. Eftersom Kroatien inte har euro är det också rätt billigt att äta ute och bo på hotell i Kroatien.

Malaga i Spanien

Önskar man en lite större stad med ännu bättre utbud av shopping och restauranger så är Malaga ett bra tips. Även hit går det att hitta billiga flyg och även om stränderna inte är lika bra som i Kroatien så duger de gott åt ett dopp eller två. Dessutom har många av hotellen här pool på taket.

Gdansk i Polen

...

Madeira är en portugisisk ögrupp men som anser sig vara tämligen självstyrda då de även har en egen huvudstad i form av Funchal. Ön har i omgångar varit styrd av både britter och portugiser vilket har lett till att Madeira inte bara är en ö för den som vill ta det lugnt på stranden utan även för den historieintresserade.

Madeira ligger utanför Afrikas västkust söder om Portugal och Spanien, hit är det lätt att ta sig med flyg eller båt via något av de europeiska närliggande länderna. Även fast Madeira ligger nära Afrika så är det ändå euro som valuta som gäller då ögruppen ligger inom Portugals gränser.

Madeira är en ö som trots sin mindre storlek har mycket att erbjuda på många olika plan. Vill man koppla av på stranden i ett härligt solsken med en drink i handen finns det många vackra stränder att besöka. Allt från stora stränder där man kan träffas och umgås med andra turister eller mindre befolkade strandplatser för lite mer privat soldyrkande.  Tycker man om att vara aktiv i for...

Visst vore det skönt med lite semester till varmare väder? Jag tycker inte att våren har levererat riktigt här hemma i Sverige än. Hade gärna myst nån vecka på Mallorca nu.

Tänk dig en ö med turkosblå hav, hemliga vikar, mjuka gyllene sand, frodig grönska, sömniga små byar och en livlig huvudstad. En plats med spännande historia, kultur och mat i världsklass. Mallorca lockar allt fler och många reser hit även under vintern.

Mallorca har verkligen allt - härliga stränder och majestätiska berg, en mängd historiska byggnader och kulturella upplevelser, en livlig och kosmopolitisk stad, nöjesparker för hela familjen och all shopping du kan bry dig om medan du är på semester. Oavsett om du vill besöka ett av de vackra husen, besöka någon av de anmärkningsvärda grottorna, eller koppla av på en strand så kan du göra det här.

Varje region på Mallorca har sin egen specialitet - nordöstra delen för historia, östkusten för stränder och grottor, i norr och väst hittar man spektakulära berg och...

Edinburgh är Skottlands huvudstad beläget i regionen Central Belt.  Med en befolkning på runt 450,000, har Edinburgh lyckas kombinera både gammalt och modernt i en unikt Skotsk atmosfär. Stadens symbol är slottet som vakar över staden. Edinburgh är en kombination av medeltida reliker, Georgisk storhet och modernt liv. Här blandas medeltida palats med det bästa av modern arkitektur, Gotiska kyrkor och otroliga museum samt gallerier. Edinburgh har en rad stadsfestivaler genom hela året. Hogmanay, det Skotska nyåret, startar festiviteten, vilket kulminerar under högsommarn med Tattoo, International och Fringe och ett flertal andra.

Den Gamla och Nya stadskärnan i Edinburgh blev listad som världsarv av UNESCO 1995. Under 2004 så blev Edinburgh den första medlemmen av UNESCOs Kreativa Stadsinitiativ.

I en opinionsundersökning av YouGov så röstades Edinburgh fram som Storbritanniens mest önskvärda stad att bo i.

Edinburgh är beläget på den västra kusten av Skottlands östra Lowlands, på de...

Marbella är en av Medelhavets mest representativa turistställen och en riktig toppenfavorit för resenärer. En gång i tiden var det en liten vit by som till stor del bestod av fiskare, nu är denna by en av de mer sofistikerade badorterna på Costa del Sol i Spanien.

Gamla stan & Oranga torget
Även om Marbella är en modern stad, är den full av historia, dess historia går tillbaka till 1600 f.Kr. så det är rättvist att säga att det finns en liten del av historia gömt i varje hörn av "gamla stan", med sitt häftiga slott och berömda "Orange Square". De historiska gamla kvarteren med den andalusiska / moriska mixen kan man fortfarande hitta blomklädda balkonger och smala små gator.

Att gå igenom Golden Mile
The Golden Mile är en sträcka på runt 6 km mellan Marbella och Puerto Banús, där ligger några av de mest lyxiga bostäderna i Marbella, såsom Palace of King Fahd, liksom vissa landmärks hotell som Melia Don Pepe, Hotel Marbella Club och Puente Romano Hotel.

Golf
Om du älskar golf har Mar...

Calheta ligger längs Madeiras sydvästra kust och täcker ett varierande område där både berg och stränder ingår. Här kan man verkligen få ut det mesta av både naturliv och aktiviteter i solskenet. Till skillnad från många små platser på Madeira så har Calheta cirka 12000 invånare vilka är verksamma inom allt från jordbruksarbeten och olika tjänster inom turistsektorn. Calheta är namnet på den havsvik som finns i området, vilket har döpt regionen.

Calheta har en sandstrand. Detta är unikt då annars de många stränderna på ön består av grövre runda stenar eller stora klippblock som man kan ligga på.  Här i Calheta har man nämligen byggt en konstgjord strand med importerad vit sand. Detta är något som har hjälpt till att locka många turister till att komma och bada och sola i Calheta. Stranden är relativt stor och är inhägnad på ett smart sätt så att inte all sand skall drivas ut i havet snabbt. Men man fyller ständigt på med mer sand för att det skall kännas som en riktig havsstrand med j...

Jag brukar försöka komma iväg till ett SPA 1-2 gånger per år för att få ett litet mini-break från vardagen. Det är ju en fantastisk lyx att kunna unna sig egentligen. Mina föräldrar hade sannolikt inte den lyxen när de var i min ålder. Men vi får ju det hela tiden bättre och bättre, men med allt vårt välstånd kommer ju också stress. Så det kanske inte är så konstigt att vi behöver åka på SPA och koppla av lite då och då.

Egentligen är det ju så konstigt att vi jobbar hårt i superslimmade effektiva organisationer, så att både vi själva och företagen kan tjäna så mycket pengar som möjligt. Sen behöver vi långa dyra semestrar för att orka med vårt hektiska liv.

Nåja, det är så världen ser ut. Just nu ser jag extra mycket fram emot att åka till ett SPA på Västkusten. Jag har inte bestämt mig vilket jag ska åka till, men det finns ju ett gäng att välja på. Jag gillar verkligen Västkusten, med det salta havet och de karga klipporna. Ser framför mig hur man kan SPA:a på förmiddagen och seda...

Eftersom det brukar vara många turister som är ute efter en redig måltid på kvällen så är det till stor fördel att boka ett bord på den planerade restaurangen, för annars kan man få vänta väldigt länge i vissa fall. Är man sugen på lokal mat så bör man besöka någon mindre lokal servering eller taverna där man kan få smaka på den riktigt genuina smaken av maten på Madeira. Här brukar det vara lättare att få plats och det brukar uppskattas mycket av de lokala ägarna när turister dyker upp.

Mat är något som man med enkelhet kan säga är det minsta problemet när man är på Madeira, då utbudet är brett och stort och man kan får allt från franska dessertostar till en redig hamburgare med pommes frites. Passa på att njuta av de olika köken som finns på ön, kanske hittar du en ny favoriträtt bland allt det goda på menyn.

Läs mer om Madeira >>

Nu när jul och nyår är förbi börjar många att fundera på en liten weekendresa ner till södra Europa för att möta våren. Men man behöver ju inte bara åka på weekendresa för att få lite vårkänslor. Det räcker ju för det mesta med att bara resa bort, så blir man lite gladare av bara farten. Om det dessutom är varmt och soligt, så är det förstås ett plus, men förmodligen inget måste. Ett sätt att få lite mer bang for the buck när man reser i Europa är att åka till länder som inte har Euro. Polen är ett sådant land och städer som Warszawa och Gdansk är utmärkta resmål för en weekend. Man äter gott och billigt, man bor bra och billigt och man shoppar kända varumärken lite billigare. Dessutom är dessa båda städer väldigt vackra med sina gamla stadskärnor. Så om du inte har råd att åka till Paris för att möta våren, åk då istället till Polen, så får du meeeer för dina pengar. :-)

För att låta bli och resa, det kan aldrig vara bra för hälsan, humöret och husfriden.

 

Numera är det inte lika lockande att köpa ett skinande nytt nummer av Vagabond eller någon annan högt aktad resetidning. Anledning är att man får så otroligt mycket bra reseinspiration helt gratis från alla de bloggar som skriver om resor. Det finns många därute, och även om man inte följer en specifik blogg om resor, så landar man på deras inlägg när man googlar på ett visst resmål.

Man slipper det överdrivet konstnärliga språket som en del reseskribenter verkar tro är ett tecken på att man kan skriva "kreativt". Jag minns en P3 satir på det egna reseprogrammet "Transit" där en kvinna med ljuv röst läste reseskildringar som innehöll så många konstiga adjektiv att det blev krampaktigt, därav hette programmet i satirversionen "Krampit".

På de flesta resbloggar skriver man mer rakt på sak, och mer kortfattat. Precis som jag vill ha det.

Jag behöver köpa mig en ny resväska. Men herregud vad mycket det finns att välja på! Jag har aldrig köpt nån resväska, den jag har nu har jag fått i födelsedagspresent. Så hur tusan ska man välja?? Storlek, vikt, antal hjul, material, hård eller mjuk, färg... listan kan ju göras oändlig. Funderar på att bara åka till en väskaffär och be dom peka på den som är bäst. :-)

Har förresten börjat bli lite sugen på att åka till Pythagorion på Samos igen. Gillade verkligen den byn. Sen var det ju det där med att inte åka till samma ställen år efter år.Om jag ska våga mig på att åka till en grekisk ö utan flygplats kanske? Typ Paros som jag har hört mycket bra om? Men att först flyga i fyra timmar och sedan åka färja i tre för en veckas semester, känns så... jobbigt.

Näpp, nu åker jag till en väskaffär i stan så får vi se vad det blir.

Äntligen börjar solen komma fram bakom molntäcket! Som jag har längtat. Nu finns det hopp om ljusare och varmare väder. Idag satt jag faktiskt en stund på balkongen, och solen ritkigt värmde. Underbar känsla efter alla dessa månader av kallt och regningt. Det har ju inte ens varit en riktig vinter i år. Jag kan inte bestämma mig för om det är bra eller dåligt. Skönt att slippa snöslasket, men lite tråkigt också.

Nu väntar hur som helst lite resande, frågan är bara vart man ska resa. Chania på Kreta är ju alltid en favorit som alltid levererar. Samtidigt är det ju kul att resa till någon ny plats, så att man får upptäcka saker och ting från scratch.Fast samtidigt älskar jag ju Kreta, så kanske blir det Platanias eller Agia Marina istället för att få lite variation.

Ibland önskar jag att jag kunde vara lite mer galen och bara boka en resa till en plats som jag inte vet något om, och bara låta allt överraska mig. Men semestern känns för värdeful för att chansa med. Men det är ju samtidi...

Please reload

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

May 10, 2019

May 5, 2018

July 7, 2017

April 23, 2017

August 29, 2016

June 10, 2016

Please reload

Senaste inlägg
Sök efter taggar
Utvalda inlägg
Arkiv
Please reload

Här kan du läsa olika tips om resmål runt om i världen. Allt från resmål i Spanien, Grekland och Italien till mer exotiska länder som Tobago och Mexiko. Ibland behöver man ju få tips på vart man ska resa härnäst. Hoppas att du hittar något läsvärt!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now