top of page

Wiens historia

Den lågt placerade Donau-slätten i och runt vad som nu är Wien har haft en befolkning sedan åtminstone slutet av den paleolitiska tidsåldern. En av stadens mest kända artefakter, den 24 000 år gamla Venus av Willendorf, som hittades i närheten finns nu att skåda i Wiens naturhistoriska museum. Wiens egna historia började med romarna som grundade staden som Vindobona. Staden var en av romarnas defensiva utposter mot germanska stammar. Vindobonas centrala garnison låg på vad som nu är känt som Hoher Markt (den "Höga marknaden" på grund av dess relativa höjd över Donau) och du kan fortfarande titta på utgrävningen av dess fundament.

Wien var värd för Habsburgs-domstolen under flera århundraden. Först som kejsarsätet av det heliga romerska riket, sedan som huvudstaden för det österrikiska väldet och allra sist som huvudstad för det österrikisk-ungerska riket som sedan föll under 1918 i och med abdikeringen av den siste kejsaren Charles 1. Domstolen har onekligen påverkat kulturen som existerar här även i dag. Wiens invånare är ofta formella. Något som visar sig genom deras artighet och att de klär sig mer formellt än i andra städer. De är kända för att blanda attityder som är mer moderna och progressiva med det mer traditionella.

Rikena låg även bakom att Wien blev en storstad på ett tidigt stadie. Och framför allt skedde det genom industrialisering och nedmonteringen av det österrikisk-ungerska riket i slutet av 1800-talet. Det kejserliga Österrike och Österrike-Ungern var flerspråkiga och multi-etniska riken och även om tyskspråkiga dominerade i Wien har det länge rått såväl etnisk som språklig mångfald i staden. Judar har länge funnits i staden och efter första världskriget hade många stadens minoriteter antingen blivit fördömda eller dödade. En stor del av staden låg i ruiner. När Österrike sedan gavs suveränitet efter ockupationen under första världskriget etablerade sig landet som en del av väst- i stället östblocket. Staden blev därmed mer isolerad från dess tidigare koppling till de slaviska och ungerska grannarna. Östra delen av Österrike var omgiven av Järnridån. Wien hade gått från att vara den etablerade, metropolitiska huvudpunkten i centrala Europa till att bli en liten, företrädesvis tysktalande region med starka regionala identiteter.

Sedan bildandet av den första österrikiska republiken och det första valet år 1919 har det socialdemokratiska partiet i Österrike haft majoriteten av representanter i det kommunala styret och även haft kontrollen över borgmästarrollen i staden. Under de tidiga åren revolutionerade det socialistiska Röda Wien (”Rote Wien”) staden. De förbättrade de extrema förhållanden som den industriella revolutionen och den snabba urbaniseringen lett till. Bland annat byggdes många bostäder som än i dag är kända för sin distinkta stil. Även i dag byggs mycket kommunala bostäder i Wien. I dagsläget bor omkring en tredjedel av stadens invånare – omkring 600 000 personer – i kommunala bostäder.

Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page